Witam wszystkich :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak zrobić zupę krem z zielonej fasolki szparagowej która jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga większego nakładu pieniężnego :)

Uogólniając - zupa krem jest jedną z najłatwiejszych w wykonaniu zup ponieważ wystarczy po prostu zmiksować to co znajduje się w garnku, często zyskuje ona miano wykwintnej ze względu na okazje na jakich się ją podaje.
Świetnie nadaje się na kolację we dwoje, można ją podać z grzankami, z dodatkiem ziół, można ją nawet udekorować głównym składnikiem np. szparagiem.


Składniki
• włoszczyzna - seler, korzeń pietruszki, marchew, por, cebula
• ziemniak
• korpus z kurczaka bądź jego dowolna część
• 450g zielonej fasolki szparagowej
• 2 łyżki śmietany 18%
• 2 liście laurowe
• kilka ziaren pieprzu czarnego
• sól
• pieprz
• sos sojowy
• OPCJONALNIE Vegeta - ja nie używałam ale proponuję dla wzmocnienia smaku bulionu
• 2 ząbki czosnku
• olej
• dowolne zioła do posypania gotowej zupy.

Przepis
1. Korpus z kurczaka umyć, usunąć piórka jeśli gdzieniegdzie zostały, wymoczyć w zimnej wodzie. Po wymoczeniu wsadzić do garnka średniej wielkości, zalać wodą do wysokości około 2 cm nad kurczakiem. Garnek postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania gotować około 40 minut. W międzyczasie zbierać szumowiny.
2. Włoszczyznę i ziemniaka umyć, obrać, usunąć niepotrzebne części, rozdrobnić. Cebulkę obrać, przepołowić, przypalić nad ogniem palnika.
Gdy korpus się ugotuje, wyjąć go z garnka, odstawić do ostygnięcia. Do wody po kurczaku wrzucić rozdrobnione warzywa. Dosypać ziarenka pieprzu i liście laurowe, gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać zieloną fasolkę szparagową i znowu gotować całość około 15 minut.
3. Kiedy warzywa się ugotują odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Z korpusu pozyskać mięso i dodać do warzyw. Całość miksować dolewając stopniowo bulion.
Do zupy dodać łyżeczkę soli, pieprz i kilka kropel sosu sojowego. Zamieszać.
4. Przygotować grzanki. Plastry kajzerki lub chleba nacierać rozkrojonymi ząbkami czosnku aż złapią aromat, posmarować olejem, pokroić w kostkę i podsmażać na patelni aż będą rumiane. (ja swoje przypaliłam bo oglądałam "Przepis na życie" ;D)
5. Dwie łyżki śmietany zahartować w szklance z zupą, dodać do całości i mieszać aż ciut zgęstnieje.
6. Porcjować, podawać z grzankami i dowolnymi ziołami.

Smacznego!:)