Witam wszystkich :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak zrobić zupę krem z zielonej fasolki szparagowej która jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga większego nakładu pieniężnego :)
Uogólniając - zupa krem jest jedną z najłatwiejszych w wykonaniu zup ponieważ wystarczy po prostu zmiksować to co znajduje się w garnku, często zyskuje ona miano wykwintnej ze względu na okazje na jakich się ją podaje.
Świetnie nadaje się na kolację we dwoje, można ją podać z grzankami, z dodatkiem ziół, można ją nawet udekorować głównym składnikiem np. szparagiem.
Składniki
• włoszczyzna - seler, korzeń pietruszki, marchew, por, cebula
• ziemniak
• korpus z kurczaka bądź jego dowolna część
• 450g zielonej fasolki szparagowej
• 2 łyżki śmietany 18%
• 2 liście laurowe
• kilka ziaren pieprzu czarnego
• sól
• pieprz
• sos sojowy
• OPCJONALNIE Vegeta - ja nie używałam ale proponuję dla wzmocnienia smaku bulionu
• 2 ząbki czosnku
• olej
• dowolne zioła do posypania gotowej zupy.
Przepis
1. Korpus z kurczaka umyć, usunąć piórka jeśli gdzieniegdzie zostały, wymoczyć w zimnej wodzie. Po wymoczeniu wsadzić do garnka średniej wielkości, zalać wodą do wysokości około 2 cm nad kurczakiem. Garnek postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania gotować około 40 minut. W międzyczasie zbierać szumowiny.
2. Włoszczyznę i ziemniaka umyć, obrać, usunąć niepotrzebne części, rozdrobnić. Cebulkę obrać, przepołowić, przypalić nad ogniem palnika.
Gdy korpus się ugotuje, wyjąć go z garnka, odstawić do ostygnięcia. Do wody po kurczaku wrzucić rozdrobnione warzywa. Dosypać ziarenka pieprzu i liście laurowe, gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać zieloną fasolkę szparagową i znowu gotować całość około 15 minut.
3. Kiedy warzywa się ugotują odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Z korpusu pozyskać mięso i dodać do warzyw. Całość miksować dolewając stopniowo bulion.
Do zupy dodać łyżeczkę soli, pieprz i kilka kropel sosu sojowego. Zamieszać.
4. Przygotować grzanki. Plastry kajzerki lub chleba nacierać rozkrojonymi ząbkami czosnku aż złapią aromat, posmarować olejem, pokroić w kostkę i podsmażać na patelni aż będą rumiane. (ja swoje przypaliłam bo oglądałam "Przepis na życie" ;D)
5. Dwie łyżki śmietany zahartować w szklance z zupą, dodać do całości i mieszać aż ciut zgęstnieje.
6. Porcjować, podawać z grzankami i dowolnymi ziołami.
Smacznego!:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
32 komentarze
Skorzystam z Twojego przepisu na pewno!;)
OdpowiedzUsuńa umiesz robic krem z kury ;D? kiedys jadlam na studniowce i tak mi posmakowal ze masakra ;D znalazlam tysiace przepisow ale kazdy wiaodmo rozni sie od siebie i tak pytam Ciebie moze masz jakis przepis akurat swoj idealny ;D;D
OdpowiedzUsuńMmm pyszności <33
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremowe zupki, ale takiej jeszcze nie jadłam. Zastanawiam się czy próbować ją zrobić bo nie przepadam za fasolką szparagową, ale mój mąż wszystko lubi to może na nim będę testować ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie...spróbuję kiedyś;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, http://likesilvergirl.blogspot.com/
w jakim programie zrobilas to kolko a w nim ten napis?
OdpowiedzUsuńphotoscape
UsuńMniam... kocham szparagi i z pewnością zrobię niebawem taką zupę, tylko troszkę ją zmodyfikuję dodając też brokuły, zobaczymy jak wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńFasolkę szparagową uwielbiam, więc zupka musi być pyszna :D
OdpowiedzUsuńszczerze, to aż się ośliniłam ogladając :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, przejrzysty filmik. Mam pytanie - dlaczego kładziesz w ten sposób cebulę na palnik? I czy miksowalas wszystkie warzywa użyte do przygotowania "rosolku"? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKładę ponieważ musiałam zrobić jeszcze resztę rzeczy na raz czyli musiałam pokroić warzywka i kilka innych rzeczy :D W międzyczasie też jadłam banany xD Tak, miksowałam wszystko razem z mięskiem pozyskanym z korpusu, tak jak na filmiku :)
Usuńaaa, zapomnialam jeszcze dopisac ze ja mam wiesz tą kratkę co sie kladzie nad palnikiem więc bezposrednio na nim nie klade :) ale tak to sie ladnie przypala i daje dobry posmaczek:D
Usuńi znowu zglodniałam po przeczytaniu Twojego posta:D!
OdpowiedzUsuńMmm.. zapowiedź kusząca :) Ja uwielbiam wszelkie zupy kremowe :)
OdpowiedzUsuńa ja znowu czytając Twojego kucharskiego posta jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńO kurcze :D smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię zaprosić do akcji organizowanej przez Malinę, która zachęca do rewitalizacji dłoni i stóp. Więcej szczegółów znajdziesz w mojej najnowszej notce, serdecznie zapraszam!
http://reablly.blogspot.com/2013/03/malinowa-akcja-rewitalizacja-doni-i-stop.html
ja każdą zupę miksuję na krem :D
OdpowiedzUsuńtrudno mi opisywać smaki, ale na mój gust ricotta bardziej właśnie do deserów się nadaje :) z zielonego groszku jeszcze nie jadłam ;p
Usuńzupa super, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńTylko... dziewczyno, jesteś tak strasznie mdła, robisz mega ''zadufane" minki, odechciewa się patrzeć na te filmiki:( Uśmiechnij się troche, to na pewno pomoże!!
haha zgłodniałam:D
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować koniecznie:D
OdpowiedzUsuńSzparag to nie fasolka szparagowa.... Jak można to mylić będąc w gastronomiku...
OdpowiedzUsuńJa wiem że szparag to nie jest fasolka szparagowa:P Ty za to chyba nie czytasz uważnie...
UsuńW drugim akapicie napisałam "Uogólniając" co dobrze daje do myślenia że ten fragment dotyczy wszelkiej maści zup kremów a nit tylko tej którą zrobiłam.
* a nie tylko tej którą zrobiłam
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńmasz dlonie jak mezczyzna, palce jak kołki
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka :) Wygląda świetnie!:)
OdpowiedzUsuńoo mniam :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i liczę na rewanż :D
fashion-style-viola.blogspot.com
Jak zrobiłaś to kółko na zdjęciu a w nim napis? :)
OdpowiedzUsuńNie no masakra nie moge na Ciebie patrzeć na tą twoją zadufaną mine
OdpowiedzUsuńMiłe, ciepłe słowa a także szczera, kulturalna, i przede wszystkim - konstruktywna krytyka - wszystko jest dozwolone. To motywuje mnie najbardziej w blogowaniu!:)
Chamstwo i obraźliwe teksty lądują w koszu od razu.