Wiosenna przystawka - sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem, warzywami i dressingiem musztardowym.

10 czerwca 2014


Dzisiaj pora na moją ulubioną, wiosenną przystawkę! Dzięki temu, że wiosną przyroda obdarowuje nas mnogością przepysznych i na maxa wartościowych odżywczo produktów, jest w czym przebierać i jest co tworzyć! Z roślin które niektórzy traktują jako chwasty można wyczarować coś przepysznego i przy tym skorzystać bowiem działają one zbawiennie na nasze zdrowie. W tym roku w ogródku moich rodziców wyrosło tego tyle, że we trójkę nie wiedzieliśmy za co się zabrać! Ja postanowiłam, że zrobię sałatkę której podstawowym składnikiem są liście Mniszka lekarskiego - na tą roślinę czekałam cały rok bo uwielbiam smak jej liści.
Jeśli chodzi o same nowości w ogródku, niebawem pojawi się pierwszy taki wpis! Następne będą się ukazywały na blogu co jakiś czas, bowiem nie da rady wszystkich rzeczy zebrać w jednym poście, chociażby ze względu na to, że nie wszystko dojrzewa w tym samym czasie.


 

Składniki:

• liście mniszka lekarskiego
• krwawnik pospolity
• rzodkiewka
• szparag 
• jajko
• szczypior chiński
• olej rzepakowy tłoczony na zimno
• musztarda

Liście Mniszka lekarskiego dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli trzeba, rwiemy na drobniejsze kawałki które kładziemy na talerzu.
Szparaga myjemy, obieramy delikatnie na dole by pozbyć się grubszej skórki. Blanszujemy we wrzątku bądź gotujemy w lekko osolonej wodzie - jak kto woli - ja wolę lekko podgotować po to, by szparag był miększy. Szparaga wyjmujemy i odsączamy, następnie wykładamy na deskę, kroimy na pół wzdłuż długości. Rzodkiewkę myjemy, i kroimy tak jak szparaga. Wodę w garnku zostawiamy w stanie wrzenia - przyda nam się do gotowania jajka w woreczku. Szparaga i rzodkiewkę układamy na liściach Mniszka lekarskiego.
Bierzemy szklankę i wkładamy do niej folię spożywczą do której wbijamy jajko. Jajko przyprawiamy, siekamy szczypior chiński i wrzucamy do środka. Folię z jajkiem zawiązujemy na supełek tak, aby nie wypełniało jej powietrze. Wkładamy na kilka minut do garnka by jajko się ugotowało. Po kilku minutach wyjmujemy i wrzucamy do zimnej wody. Schłodzone jajko wyjmujemy z folii i kroimy na pół. Układamy na talerzu z Mniszkiem i warzywami.
Krwawnik myjemy i osuszamy. Posypujemy nim sałatkę.
Łyżeczkę oleju rzepakowego i musztardy mieszamy i polewamy sałatkę której smak jest po prostu nieziemski!

Smacznego!


21 komentarzy

  1. Niby zdaję sobie sprawę z właściwości mniszka lekarskiego, ale jednak chyba miałabym problem żeby go zjeść. Chyba głównie przez to, że jak pomyślę sobie o tych wszystkich spalinach i zanieczyszczeniach, pośród których on urósł mieście to mi się odechciewa (co innego, jeśli mieszka się na wsi). Mimo wszystko jestem trochę ciekawa jak smakuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co Ty, w życiu bym nie tknęła mniszka który rośnie przy drodze:D:D:D u nas w ogródku jest tego pełno, z takiego miejsca brać to nigdy się nie boję:) a smakuje super:D

      Usuń
  2. Ale smacznie wygląda! :D
    Kurde, zawsze jak patrzę na zdjęcia Twoich posiłków jakie dodajesz na instagrama to aż ślinka leci :D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tym jajkiem! Jak widziałam kiedyś pomysł na pesto z mniszka, ale sama go nigdy nie jadlam :p

    OdpowiedzUsuń
  4. sama natura! wygląda smakowicie, aż się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie upały sałatka idealna;) Sama muszę lecieć do babci do ogródka!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smacznie a i przepis wcale nie jest taki trudny :)
    noemisoul.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. znowu oglądam Twojego kulinarnego posta przed kolacją i coraz bardziej chce mi się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesteś jedynaczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dlaczego nigdy słowem nie wspominasz o rodzeństwie :(?

      Usuń
    2. bo wszyscy mieszkamy dość daleko od siebie, nie kontaktujemy się za często bo każdy ma swoją rodzinę, pracę, zajęcia.. tak bywa chyba

      Usuń
    3. Okropne jest to co mówisz :( tak właśnie się robi bo ludzie zaniedbuja kontakty rodzinne. Pomysł o przyszłości Julki, na pewno chciałaby znać wujostwo nie tylko ze zdjęć albo opowiadań

      Usuń
    4. wiesz co ale myślę że to już jest moja sprawa

      Usuń
  9. koniecznie musze sprobowac:)!
    buziak
    ankagrzanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm brzmi i wygląda smacznie :) Z tym pomysłem na ugotowanie jajka to pierwszy raz się spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Będę musiała koniecznie spróbować przyrządzić taką sałatkę! :)

    OdpowiedzUsuń

Miłe, ciepłe słowa a także szczera, kulturalna, i przede wszystkim - konstruktywna krytyka - wszystko jest dozwolone. To motywuje mnie najbardziej w blogowaniu!:)

Chamstwo i obraźliwe teksty lądują w koszu od razu.

Latest Instagrams

© Kreuję swoje życie • Lekka i przyjemna strona lifestyle'u młodej mamy. Design by Fearne.