Ten wpis powstał ponad miesiąc temu więc mam nadzieję, że nie dziwi Was apetyczny widok fig :) Nie dodawałam go, bo w między czasie pojawiało się wiele innych pomysłów na wpisy, a i ten musiał czekać na swoją kolej. Więc dziś mam dla Was pomysł na smakowitą sałatkę z figami, kurczakiem i serem feta.


SKŁADNIKI

Rukola
Dojrzałe figi
Pierś z kurczaka
Pieprz
Sól
Oliwa z oliwek
Łyżeczka musztardy
Łyżeczka miodu
Odrobina oleju
Łyżeczka majeranku

3 duże ziemniaki 
Kminek
Sól 
Pieprz
Olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pierś z kurczaka marynować w marynacie (musztarda, miód, olej, sól, pieprz, majeranek) przez około godzinę. Obsmażyć na złoty kolor na patelni i piec w 150 stopniach Celsjusza przez około pół godziny. Schłodzić.
Ziemniaki gotować w mundurkach przez 10 minut. Odcedzić, pokroić w ósemki, ułożyć na blaszce, doprawić, polać oliwą. Zapiekać przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Rukolę umyć, nałożyć do miseczek. Figi pokroić w półplasterki, ostudzoną pierś z kurczaka w plastry, a ser feta w kostkę. Wymieszać z rukolą, polać oliwą z oliwek.
Upieczone ziemniaki porcjować do osobnego naczynia.
Smacznego!