Jak zrobić ciasto marchewkowo kakaowe?

27 października 2016


Dynie na wierzchu ciasta są mylące, co nie? Szczerze Wam powiem, że po ubiegłorocznej, słodkiej zupie dyniowej zraziłam się totalnie. Dynia podoba mi się jedynie z wyglądu, ale smaku jakoś nie mogę przeżyć. Jest taki... Dziwny. Marchewka to coś zupełnie innego, więc postanowiłam połączyć smak marchewki i urok dyni. Ciasto jest idealne na Hallowen i nie tylko. Przecież dynia to typowo jesienne warzywo a marchewka naprawdę dobrze współgra z przyprawami korzennymi. A czy wśród Was jest osoba, która nie lubi ciasta marchewkowego? Wątpię, choć pewnie ktoś się znajdzie. W ubiegłym roku na blogu pojawił się przepis na ciasto stricte marchewkowe. W tym roku postawiłam na jego kakaową wersję, bo chciałam spróbować połączenia marchewki z kakao. Zeszłoroczny przepis jedynie przekształciłam, ponieważ użyłam 2 razy mniejszej formy.


Składniki
• 2 jajka
• 6 łyżek cukru
• 100g masła
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szklanka mąki
• 2-3 łyżki kakao
• przyprawa do piernika
• 2 starte marchewki
• garść rodzynek
• kilka łyżek pokruszonych orzechów
• serek kremowy President
• biała czekolada

Do dekoracji
• pokruszone orzechy laskowe lub włoskie
• pokruszony (spieczony) wierzch ciasta (z orzechami ma udawać ziemię)
• mini dynie z masy marshmallow (mini pianki marshmallow, barwnik pomarańczowy lub żółty i czerwony, kakao, kilka kropel wody, cukier puder)

Dwa jajka wybić do dużej miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić w rondelku i dodać do ubitych jaj. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Suche składniki wymieszać ze sobą (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia) i dodać do masy z jaj i masła. Wymieszać, nie bać się dość gęstej konsystencji. Do ciasta dodać starte marchewki, rodzynki, pokruszone orzechy. Wymieszać. Całość przelać do formy posmarowanej masłem i piec w 180 stopniach do suchego patyczka. Wiadomo, że ciasto marchewkowe będzie po prostu wilgotne, ale chodzi o to, że patyczek może być lepki od naturalnej wilgoci, a nie wysmarowany surowym ciastem.
Upieczone ciasto wystudzić a po wystudzeniu odkroić spieczony wierzch i przekroić resztę ciasta wzdłuż na pół. Blaty wstawić do lodówki. Spieczony wierzch ciasta zmielić w mikserze na proszek. Orzechy posiekać dość drobno i dodać do sproszkowanego ciasta, wymieszać.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą). Do płynnej białej czekolady po łyżce dodawać serek kremowy i mieszać, a gdy masa będzie jednolita, schłodzić w lodówce.

Blaty przełożyć serkiem z dodatkiem białej czekolady. Pomiędzy dwa blaty można również dodać dżem lub owoce z konfitury. Ciasto wysmarować z wierzchu serkiem tak, aby nie było widać blatów. Górę ozdobić ziemią z ciasta i orzechów. Schłodzić.
Przed podaniem przygotować mini dynie. Ja robiąc je wcześniej i wsadzając do lodówki popełniłam błąd, bo osiadła mi na nich wilgoć. Nie popełnijcie tego błędu! 
Trzy łyżki mini pianek marshmallow rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma kroplami wody. Masę podzielić w proporcji 2:1. Do większej ilości dodać barwnik pomarańczowy a do mniejszej kakao. Masy zagęścić cukrem pudrem i wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczna. Dosypywać sobie cukier puder do chwili aż masa nie będzie nam się lepić do dłoni. Z masy koloru pomarańczowego ulepić trzy kuleczki różnej wielkości i z pomocą patyczka lub nożyka formować dynie. Na czubku dyń zrobić zagłębienie by dynie wyglądały realistycznie. Z masy kakaowej zrobić pnącza i małe listki. Wierzch ciasta udekorować mini dyniami z masy marshmallow. Smacznego!


16 komentarzy

  1. aż mi ślinka leci mmmmm jest boskie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie to ciasto wygląda! I pewnie smakuje znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest prześliczny, a twoje zdjęcia są jak zwykle profesjonalne :) Mam nadzieje że współpracujesz z jakąś cukiernią, bo każde ciasto które widzę na twoim blogu wygląda wspaniale i szkoda byś chowała taki talent tylko w domu.
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana dziekuje pieknie za tak miłe słowa :) Na razie nie współpracuje z żadną cukiernią ale mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni :)

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie mam zamiar jutro je zrobić :) Ile trzeba mniej wiecej piec ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana tutaj forma ma około 10 cm ale piekłam godzinę z hakiem :)

      Usuń

Miłe, ciepłe słowa a także szczera, kulturalna, i przede wszystkim - konstruktywna krytyka - wszystko jest dozwolone. To motywuje mnie najbardziej w blogowaniu!:)

Chamstwo i obraźliwe teksty lądują w koszu od razu.

Latest Instagrams

© Kreuję swoje życie • Lekka i przyjemna strona lifestyle'u młodej mamy. Design by Fearne.