Sernik na zimno z karmelem


Jak powszechnie wiadomo, początek tygodnia rządzi się swoimi prawami i mamy mniej czasu niż zwykle. W związku z tym wychodzę do Was z propozycją szybkiego deseru bez tych wszystkich żelatyn i obrzydliwych galaretek. Mój sernik na zimno jest ekspresowy i bardzo smaczny! Jedyne co zabiera czas to chłodzenie spodu sernika i oczekiwanie na stężenie sera. Możecie go przygotować wieczorem a rano będzie już gotowy! Gotowi?


SKŁADNIKI

Kruche ciasto / 1-1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, około 200g miękkiego masła, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa / 700 g kremowego twarogu, 2 tabliczki białej czekolady

Dodatki / dowolne owoce (w moim przypadku figi), po dwie łyżki śmietany 36 % i cukru, garstka orzechów włoskich


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto na tartę / Cukier, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy masło i ucieramy. Dodajemy dwa żółtka i wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto zostawiamy na pół godziny w lodówce a potem wykładamy nim formę na tartę. Pieczemy w temperaturze 220 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie miało złocisty odcień. Po wyjęciu z piekarnika ciasto schłodzić (najlepiej wystawić na zewnątrz jeśli jest taka możliwość).

Masa serowa / Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać ser i mieszać do połączenia składników. Masę serową przełożyć na ciasto.

Dodatki / Orzechy pokruszyć, owoce pokroić (jeśli są duże), na patelnię na średnim ogniu wsypać cukier i poczekać aż się rozpuści. Po rozpuszczeniu dodać słodką śmietankę (w miarę potrzeby dodać więcej) i mieszać aż masa karmelowa będzie gładka. Do masy karmelowej dodać orzechy, wymieszać, całość przełożyć na masę serową. Udekorować figami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Smacznego!


Ekspresowy sernik na zimno